20 juni 2024 - Utrecht

Congres - Motivatieproblemen bij adolescenten

Congres - Motivatieproblemen bij adolescenten

Eén van de meestvoorkomende problemen bij adolescenten is een tekort aan motivatie om die dingen te doen die thuis, op school en in de samenleving van hen verwacht worden.

Motivatieproblemen bij adolescenten kunnen diverse oorzaken hebben, waaronder hormonale veranderingen, externe druk vanuit de samenleving en school, en persoonlijke identiteitskwesties. De overgang van kindertijd naar volwassenheid brengt vaak onzekerheid en twijfels met zich mee, wat kan leiden tot een verminderde interesse en betrokkenheid bij schoolse activiteiten of andere verplichtingen. Daarnaast kunnen sociale factoren, zoals de behoefte om bij een groep te horen, ook invloed hebben op de motivatie. De gevolgen van deze motivatieproblemen zijn divers. Ze kunnen leiden tot verminderde schoolprestaties, een laag zelfbeeld en in sommige gevallen zelfs tot depressieve gevoelens. Het is daarom van cruciaal belang dat leerkrachten en professionals deze tekenen herkennen en de juiste ondersteuning bieden.

Op dit praktijkgerichte congres is er dan ook uitvoerig aandacht voor motivatie in al zijn aspecten: hoe het ontstaat, hoe het verloren gaat en vooral hoe je er samen met je cliënt of leerling aan kunt werken.

Selecteer een uitvoering: