27 juni 2024 - Zoom

Webinar - Borderline en ouderschap

Informatie vooraf

Alle deelnemers

 • ontvangen een dag voorafgaand aan de live uitvoering de inloggegevens via Zoom
 • krijgen (ook bij aanwezigheid) binnen 48 uur na afloop van de live uitvoering automatisch toegang tot de scholing in de online leeromgeving Upskill van 28 juni tot en met 5 juli 2024
 • ontvangen binnen twee weken na afloop hun bewijs van deelname en accreditatiepunten (mits het totale programma live of on demand is gevolgd)

Webinar - Borderline en ouderschap


Startdatum 27 juni 2024

Aanvangstijd 13:00 uur

Eindtijd 17:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 195,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 27 juni 2024

Max. aantal deelnemers 200

De Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een complexe psychische aandoening die wordt gekenmerkt door een patroon van instabiele relaties, zelfbeeld, en emoties. Mensen met borderline kunnen worstelen met intense angst, woede, en depressie, vaak met episodes van zelfbeschadiging en impulsief gedrag.

Het ouderschap kan bijzonder uitdagend zijn voor mensen met borderline, aangezien de stress en de eisen van het ouderschap de symptomen van de stoornis kunnen verergeren. Maar betekent dat dan dat een ouder met een borderline persoonlijkheidsstoornis per definitie niet geschikt is om kinderen op te voeden? Hoe stel je een diagnose en welke strategieën voor ouderschap kunnen zij volgen? En, hoe kun je hen daarin als professional zo goed mogelijk ondersteunen?

Vanuit dit perspectief zullen drie experts uit wetenschap en praktijk uitvoerig stilstaan tijdens dit praktijkgericht webinar.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online scholing over borderline en ouderschap is gericht op academisch- en hbo+ opgeleide hulpverleners die in hun werk binnen de GGz, jeugdzorg, (licht) verstandelijk gehandicaptenzorg, (algemeen) maatschappelijk werk of anderszins werken met mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis.


Wat leer je?

 • Welke invloed zelfontregeling van een ouder met een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft op hun opvoedingsvaardigheden
 • Hoe je de opvoedingsvaardigheden van deze ouders kunt ondersteunen
 • Hoe je traumasensitief vormgeeft aan de diagnostiek, behandeling en begeleiding van ouders met een borderline persoonlijkheidsstoornis
 • Hoe je helpt een ondersteunende omgeving te creëren die bijdraagt aan stabiliteit en welzijn voor zowel ouders als het gezin als geheel
 • Veranderde rechten van kinderen en ouders met borderline en verslavingsproblematiek
 • Hoe je ouders kunt helpen bij het ontwikkelen van reflectieve vaardigheden en mentaliseren om conflicten en misverstanden binnen het gezin te beperken

Programma

12.30 uur - Instroom webinar

12.45 uur - Opening door Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo] - Voorzitter en host

13.00 uur - 14.15 uur - Dr. Annemiek van Dijke [PsyQ] - Worstelen met zelfontregeling als ouder

14.15 uur - 14.30 uur - Pauze

14.30 uur - 15.45 uur Prof. Dr. Julian D. Ford [University of Connecticut] - Diagnose en behandeling van ouders met borderline (Engelstalig)

15.45 uur - 16.00 uur - Pauze

16.00 uur - 17.15 uur - Drs. Liesbet Nijssens [De Viersprong] - Mentaliseren met ouders met borderline

17.15 uur - 17.30 uur - Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Voorzitter - Host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Annemiek van DijkePsyQ
Dr. Annemiek van Dijke
Bijdrage: Worstelen met zelfontregeling als ouder

Annemiek van Dijke studeerde psychologie aan de Universiteit van Leiden en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft veel ervaring in diagnostieken en behandeling van disfunctionele regulatie bij patiënten met psychische klachten, PTSD, borderline persoonlijkheidsstoornis en klachten gerelateerd aan chronisch trauma in de kindertijd. Annemiek is manager zorg bij PsyQ & NiceDay. Ook is zij actief als senior onderzoeker klinisch (neuro)psycholoog-psychotherapeut NVP, psychotraumatherapeut NtVP, cognitief- gedragstherapeut en supervisor.

Mensen met een borderline-stoornis en/of een complexe traumageschiedenis worstelen met zelfontregeling terwijl ze met het leven omgaan. Zelfontregeling wordt geactiveerd in interpersoonlijke contexten. Ouderschap en ouderschap omvatten doorgaans interpersoonlijke situaties. Vaak zijn deze personen van plan het ouderschap beter te doen dan hun ouders bij hen deden. Hun geest wordt echter vaak achtervolgd door representaties van ongunstige autobiografische herinneringen die zelfontregelingspatronen in het hier en nu oproepen.

In deze presentatie zal de nadruk liggen op 'overregulatie van zichzelf en emoties' (bijv. alexithymie, depersonalisatie, afwijzende hechtingsstijl, afstandelijke beschermermodus) en de uitdagingen die deze vorm van zelfdysregulatie kan hebben op het gebied van opvoedingsvaardigheden en het ouderschap van kinderen. een nieuwe generatie. Ook worden suggesties voor beoordeling en behandeling besproken.

Julian D. FordUniversity of Connecticut School of Medicine and School of Law
Prof. Dr. Julian D. Ford
Bijdrage: Diagnose en behandeling van ouders met BPS (Engelstalig)

Julian D. Ford, PhD. is een gecertificeerd klinisch psycholoog en professor aan de University of Connecticut School of Medicine and School of Law, waar hij hoofdonderzoeker en directeur is van twee behandel- en serviceaanpassingscentra in het National Child Traumatic Stress Network: het Center for Trauma Recovery and Juvenile Justitie en het Centrum voor de behandeling van ontwikkelingstraumastoornissen. Hij is de voorzitter van de International Society for Traumatic Stress Studies en is een Fellow van de American Psychological Association. Hij is redacteur van het Journal of Trauma and Dissociation.

Julian D. Ford heeft meer dan 350 artikelen en hoofdstukken in boeken gepubliceerd en is de auteur of redacteur van 10 boeken, waaronder Posttraumatic Stress Disorder, 2nd Edition, Treating Complex Trauma: A Sequenced, Relationship-Based Approach, en Treating Complex Traumatic Stress Disorders in Kinderen en adolescenten: wetenschappelijke grondslagen en therapeutische modellen. Hij is de hoofdonderzoeker van de National Field Study on Developmental Trauma Disorders en heeft gerandomiseerde klinische onderzoeken en effectiviteitsstudies ontwikkeld en uitgevoerd met behulp van het Trauma Affect Regulation: Guide for Education and Therapy (TARGET©) model voor jongeren en volwassenen met een geschiedenis van ontwikkelingstrauma's en complexe PTSS.

Een geïntegreerde, empathische en trauma-geïnformeerde aanpak is essentieel bij de diagnose en behandeling van ouders met Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS). Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de emotionele turbulentie en relatiepatronen die kenmerkend zijn voor BPS. Veel mensen met de diagnose BPS ervaren ook een complexe posttraumatische stressstoornis (cPTSD) en kunnen baat hebben bij een behandeling die hen helpt te begrijpen hoe het omgaan met trauma een veerkrachtige maar stressvolle aanpassing is die ze kunnen omzetten in een gezonde levensstijl. De behandeling is vaak gericht op het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van emotionele regulatie en het verbeteren van interpersoonlijke relaties. Het betrekken van de familie kan van cruciaal belang zijn gezien de impact van BPS en cPTSD op de gezinsdynamiek. Deze aanpak kan een ondersteunende omgeving creëren die bijdraagt aan stabiliteit en welzijn voor zowel ouders als het gezin.

Liesbet NijssensDe Viersprong
Drs. Liesbet Nijssens
Bijdrage: Mentaliseren met ouders met een BPS

Liesbet Nijssens is klinisch psycholoog en psychoanalytisch psychotherapeut. Ze is werkzaam als MBT therapeut bij de Viersprong, waar ze MBT-Parents (MBT-P) ontwikkeld heeft, een behandelmodule voor ouders met een borderline persoonlijkheidsstoornis en hun jonge kinderen. Daarnaast doet ze onderzoek naar ouderlijk mentaliseren aan de onderzoeksgroep Klinische Psychologie van de KULeuven. Verder is ze werkzaam bij het expertisecentrum MBT Nederland en MBT België. Liesbet Nijssens is erkend als supervisor en leertherapeut bij de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie (VVPT) en is door het AFNCCF gecertificeerd MBT trainer en supervisor.

Mentaliseren met ouders die aan een Borderline Persoonlijkheidsstoornis lijden, vraagt om een empathische en geduldige aanpak. Het is cruciaal om een veilige omgeving te creëren waarin ouders hun gedachten, gevoelens en motivaties kunnen exploreren en begrijpen. Door te helpen bij het ontwikkelen van reflectieve vaardigheden, kunnen ouders beter inzicht krijgen in zowel hun eigen gedrag als dat van hun kinderen. Deze benadering bevordert een gezondere ouder-kinddynamiek en kan helpen conflicten en misverstanden binnen het gezin te verminderen.


Certificering

Deelnemers aan het volledige programma ontvangen een bewijs van deelname


Accreditatie

Staat de aanvraag bij jouw register nog op "in behandeling"? Meld je dan toch risicoloos aan. Als je je aanmeldt onder vermelding van een geldig registernummer van een register waarbij de aanvraag in behandeling is, dan neem je gratis deel wanneer dat register (tegen iedere verwachting in) geen punten zou toekennen!

SKJ
5 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie

FGzPt
4 punten

NIP K&J / NVO-OG
5 punten voor herregistratie
1,5 punten voor opleiding - behandeling
0,5 punt voor opleiding - diagnostiek
0,5 punt voor opleiding - overige taken

Registerplein
4 punten voor:

 • Maatschappelijk werkers
 • Sociaal agogen
 • Gezinshuisouders
 • GGZ-agogen
 • Cliëntondersteuners
 • Sociaal werkers
 • Mantelzorgmakelaars
 • Psychodiagnostisch werkers
 • Ervaringsdeskundigen

Kwaliteitsregister V&V
4 punten voor:

 • GGZ-verpleegkundigen
 • SPV-en
 • Jeugdverpleegkundigen
 • Kinderverpleegkundigen

LV POH-GGZ
4 punten

Register Vaktherapie
4 punten

Verpleegkundig Specialisten Register
4 punten


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 195,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 155,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 100,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 50 studentenplaatsen te vergeven. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Geaccrediteerde scholing over BPS en ouderschap
 • Handouts meteen na afloop
 • Bewijs van deelname na afloop
 • Online en interactief via Zoom

Webinar gemist? Vanaf de dag na het webinar is het een week lang automatisch toegankelijk voor wie zich inschreef, maar er niet live bij kon zijn.


Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!